E-ticarete başlamak isteyenler için öneriler.
Sanal Ortamdan Reel Kazanç
Nereden başlayacağınızı, nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz? Peki, bütün bunlar hakkında size bilgi ve fikir verebilecek birilerini de mi tanımıyorsunuz?
Ben ne bir yazılımcıyım nede donanımcı. Ortalama bir bilgisayar kullanıcısıyım. Bırakın e-ticaret sistemi kurmayı, web tasarımı ile ilgili hiçbir şey bilmiyordum.
Fakat bildiğim bir şey vardı!
En ucuz tecrübe = Başkasının tecrübesi.
İşte size tecrübelerim!
Ne satacaksınız?
Ne biliyorsanız onu satacaksınız. Mesela ben otomotivci bir ailenin çocuğu olarak sektörün içinde buldum kendimi. E-ticaret işine girmeye karar verdiğimde ne satacağımı hiç düşünmedim. Tartışmasız oto ile ilgili bir şeyler satacaktım. Otomotiv yan sanayi sektöründeki tecrübemle, e-ticaret hayatında çabuk sivrileceğimi biliyordum.
Sizin belki böyle bir şansınız olmayabilir. Ticaretle uğraşmayan birisi olabilirsiniz. Burada yaratıcı bir fikir bulmak tamamen size düşüyor. Yakınlarınıza bakın, arkadaşlarınıza, akrabalarınıza… El sanatlarıyla uğraşan var mı? Veya iç çamaşırı satan, üreten birileri. Spor gözlük ithal eden bir tanıdık var mı? Babaannenizin yaptığı reçelleri bile satabilirsiniz. Yeterki özel, size özgü bir şeyler bulun.
“Neden her şeyi satan bir site kurmuyoruz?” diye soracak olursanız “yatıracak milyonlarınız yoksa başka çareniz yok” diye acımasız bir cevap vermek zorunda kalırım.
Branşlaşmak zorundayız! Her şeyi satan birçok site biliyorum. Bu bildiklerimin birçoğu büyük firmaların veya holdinglerin yatırımıydı. Bu firmalar sitelerini senelerce desteklediler. Sonunda vazgeçtiler. Şu an o siteler kapalı. Yatırımlar havaya uçtu. Para vardı. Profesyonel kadro vardı. Fakat fiyasko. Neden biliyor musunuz? Sattıkları ürünleri tanımıyorlardı.
Branşlaşmak zorundayız! Sattığımız ürünü iyi tanımalıyız. Muadillerinden farklarını, kullanıcıya verdiği avantajları, ürünün rakiplerini… İşte o zaman yaptığımız işe hâkim oluruz.
Şimdi hiçbir şey bilmiyorsanız bile, hemen çevrenize bakın. İnternetten pazarlanabilecek bir ürün veya hizmet bulacağınızdan eminim.
İsim Seçimi
Ne pazarlayacağımıza karar verdikten sonra ilk işimiz sitemize bir isim bulmak. Bunun acelesi olmamakla beraber, yaptığımız işe yoğunlaşmamız açısından erken davranmayı önemli görmekteyim. Sitemizin ismini satın aldıktan sonra gerçekçi hayaller kurmaya başlayabiliriz.
1-İsimin içinde ç,ğ,ı,ö,ş,ü harflerinin bulunmamasına dikkat edin. Mecbur kalırsanız ismin her iki yazılış halini de satın alın.
Örnek olarak
www.çifthasekipaşa.com ve www.cifthasekipasa.com isimlerinin ikisini de almalısınız.
Bunu yapmak bir çözüm gibi görünse de, benim tercihim yine de Türkçeye has harfleri kullanmamaktan yana. Sitenizin ismini insanlara kolay ezberletmek açısından ve ileride uluslararası bir marka olmak hedefimizden dolayı böyle bir tavsiyede bulundum.
2-İsimde ne kadar az kelime varsa, siteniz bir o kadar kıymetli olacaktır. Ancak “com” uzantısını kullanacağımız için tek kelimeli isim bulabilmek pek mümkün görünmüyor. “com” kullanmak zorunda mıyız? Şu an için öyle görünüyor. Commercial kelimesinin kısaltılmışı olan “com” bizim ticari amaçlı bir site olduğumuzun ilk göstergesidir. “com” uzantısı başka kişiler veya kurumlar tarafından başka amaçlar için kullanılmış olabilir ancak bu bizim “org” uzantılı bir sitede ticaret yapabileceğimiz manasını taşımaz.
Ayrıca adres barına sadece site adını yazıp ctrl+enter yaptığınızda Windows’un varsayılan subdomain olarak “com” uzantısını tanımladığını görebilirsiniz.
E-ticaret Paketi Satın Alıyoruz
Başlar başlamaz size 15.000 dolar program ücreti ödeyeceksin deselerdi muhtemelen vazgeçerdiniz. Fakat binlerce satan e-ticaret paketlerinin fiyatları herkesin satın alabileceği seviyeye düştü. Bu avantajdan ilk başladığımda ben de faydalanmıştım.
Paket seçimi için size en büyük referans yine internetteki e-ticaret siteleri olacaktır. İnternetten perakende satış yapan ünlü markaların sitelerini gezin. Ana sayfanın en altında yazılımcı firmanın bir linkini göreceksiniz. Link sayesinde yazılımcı firmanın diğer referanslarına bakın. Müşterilerine neler sunmuşlar? Sayfa yapıları esnek mi? Genel olarak siteler düzenlimi görünüyor yoksa göz mü yoruyor? Hatta bu referanslardan birkaç tanesini arayarak yazılımcı firma hakkında bilgi alın. Sonra diğer yazılımcı firmalarla kıyaslayın.
Paketi satın aldınız. Sitenizin adı da hazır. Gelsin siparişler!
Her şey şimdi başlıyor.
İyi bir web dizaynı yaptırın.
Paket firmasından kusursuz hizmet beklemeyin. Size sattıkları gibi binlerce firmaya daha sattılar ve sürekli yazılım geliştirmekle meşguller.